niedziela, 29 marca 2015

Bananowo-kokosowy pudding chia

Coraz dłuższe i cieplejsze dni, wraz z którymi ochota na ciepłe śniadania powoli przemija. A wraz z pierwszymi dniami wiosny nowe wyzwania, nowe pokłady energii, nowe foznania kulinarne. Od niedawna wksperymentuję z nasionami chia - słynącymi z fantastycznych właściwości prozdrowotnych, dużej ilości białka.
Dziś w wydaniu nadającym się rewelacyjnie zarówno na śniadanie jak i deser. Uwaga - ze względu na obecność mleczka kokosowego - dosyć kaloryczny, natomiast z pewnością sycący i zdrowy.

Składniki na 4 porcje:
- puszka mleczka kokosowego 400 g
- 200 ml mleka roślinnego - dowolnego
- 5 łyżek nasion chia
- 2 banany ( jeden do masy - do zmiksowania; drugi w plasterkach fo ozdobienia porcji)
- łyżka miodu.
Skladniki ( oprócz chia) miksujemy na gladką płynną masę, dodajemy nasiona chia i mieszamy. Wlewamy do salaterek - ja użyłam wysokich szklanek.
Odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem przyozdabiamy plasterkami banana, posypujemy gorzkim kakao.
Pyszne! Gwarantuję, że tak rozpoczęty dzień może być tylko wspaniały !;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz